COLUMN – Partij van de Alleskunners

Door Joop Keesmaat op 8 februari 2018

Gerrit Venis, ooit PvdA-wethouder en een goed, integer bestuurder, woont schuin bij mij achter aan de overkant van de sloot. Ik blijf het jammer vinden, dat hij destijds is overgestapt van de PvdA naar PRO Sliedrecht, doch daar heeft hij ongetwijfeld goede redenen voor gehad en hij is in elk geval nog net aan de linkerkant van de streep gebleven. Net als vele PvdA’ers, inclusief mijzelf, denkt ook hij altijd goed na voor hij wat zegt en heeft hij een nuchtere kijk op de dagelijkse dingen in het leven.

Toen ik twee jaar geleden als vrijwilliger bij de opvang van Syrische vluchtelingen betrokken was en er een aantal gelovigen in Allah en Mohammed liever naar de Ar-Rahmaan moskee in Dordrecht gingen, heb ik aangeboden om vervoer te regelen. Ik zag dat niet als een groot probleem, want er waren immers vrijwilligers genoeg. Evenwel had ik onderschat, dat heel veel vrijwilligers van hervormde of christelijk gereformeerde huize waren en – niet helemaal onlogisch – die gingen natuurlijk geen moslims naar een moskee in Dordrecht brengen en halen.

Maar ja, ik had dat nou eenmaal aan Ali bin Hassan, Yousouf en Mohammed toegezegd en wat je belooft moet je nakomen, want anders ben je geen knip voor de neus waard.

Dus ik naar mijn “achterburen” en zowel voor Gerrit Venis als zijn vrouw was het geen enkel probleem om op zaterdag heen-en-weer te rijden vanaf de vluchtelingen-opvang in de Groen van Prinstererschool naar die Ar-Rahmaan moskee in Dordrecht.

Na een paar keer zijn we daarmee gestopt, want – onze Syriërs, ook niet gek – kregen al snel door, dat die moskee nogal erg streng in de Mohammedaanse leer was, schijnbaar tegen het Salafisme aan, waarmee hun kans op een verblijfsvergunning in elk geval niet vergroot werd. Toen gingen ze toch maar weer liever gewoon naar “onze” eigen mooie moskee in Sliedrecht.

Evenwel ben ik die directe bereidwilligheid van Gerrit Venis niet vergeten en dus volg ik af en toe zijn “politieke reilen en zeilen” wat aandachtiger met als resultaat, dat ik onlangs een heel mooi en ingenieus artikel van zijn hand vond met de veelzeggende titel “de kogel is door de kerk”.

“What’s in a name”, maar het gaat over de raadszetelverdeling na de komende verkiezingen, want dan wordt – omdat de gemeente nu meer dan 25.000 inwoners heeft – de gemeenteraad met twee zetels uitgebreid van 19 naar 21 zetels.

Blijkbaar – en de credits zijn geheel voor Gerrit Venis – zouden die twee zetels op basis van de vorige verkiezingsuitslag dan terecht komen bij PRO Sliedrecht en de Partij van de Arbeid, waardoor er net geen kerkelijke meerderheid meer in de Sliedrechtse gemeenteraad zou zijn.

“Dat vinden wij niet erg”, maar tegelijkertijd wordt de kieslijst in 2018 uitgebreid met “nieuwkomers” Slydregt.nu en D66, die in principe ook niet voor een confessionele meerderheid zijn in de Sliedrechtse gemeenteraad. De ironie van het verhaal is echter, dat versnippering over kleinere partijen het tegenovergestelde bewerkstelligt. Dat leidt tot verlies van stemmen, waardoor de christelijke partijen, nog steeds een raadsmeerderheid zouden behalen.

Ik kan me qua politieke intelligentie nauwelijks meten met Gerrit Venis, doch – volgens mij – is de simpelste oplossing dan dus gewoon om allemaal weer eens op de “good old” Partij  van de Arbeid te stemmen, zodat je zeker weet, dat er een progressieve meerderheid in de gemeenteraad komt.

En wat mij betreft is Gerrit Venis dan uiteraard meer dan van harte welkom, want PvdA staat immers niet alleen voor de Partij ván de Alleskunners, maar ook de Partij vóór de Alleskunners.

Joop Keesmaat

Joop Keesmaat

Geboren op 3 juni 1952 in Alblasserdam, zoon van een pijpfitter en in 1973 getrouwd met ras-Sliedrechtse Sia Romijn en toen ook verhuisd naar Sliedrecht. Joop is ondernemer in de internationale zeesleepvaart en bijna met pensioen. Qua muziek helemaal  blijven hangen in “the sixties” met een grote voorkeur voor de Beatles en Leonard Cohen, maar

Meer over Joop Keesmaat