PVDA Sliedrecht ruim vertegenwoordigd bij 150ste Emmertjes-Protest tegen Chemours

19 februari 2023

De Sliedrechtse tak van de Partij van de Arbeid is al jarenlang nauw betrokken bij het wekelijkse “emmertjes protest” en het terugstorten van PFAS vervuilde grond voor de poort van Chemours.
Logisch dus, dat de Sliedrechtse PvdA ruim vertegenwoordigd was bij het 150ste “jubileum-protest op zaterdag 18 februari 2023, waaronder fractieleden Ben van der Plas en Anja Dubbeldam-Van Beest, penningmeester Jos van Gameren en afdelingsvoorzitter Joop Keesmaat.

Ook vanuit de andere Drechtsteden, waaronder Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Zwijndrecht waren tal van PvdA leden aanwezig om de actie en hun eis voor een PFAS-uitstootverbod kracht bij te zetten.

Tevens was PvdA gedeputeerde – en lijsttrekker – Anne Koning vanuit Den Haag naar Dordrecht gekomen om duidelijk kenbaar te maken, dat ook zij en de PvdA statenfractie volledig achter deze wekelijks terugkerende protest-actie te staan.
Immers, ook zij maken zich grote zorgen om de gezondheids-risico’s voor de bevolking, die de uitstoot van deze PFAS stoffen veroorzaken en zullen zich ook in de toekomst in blijven zetten voor een verbod tot lozing in lucht en water van deze zgn. “forever chemicals”, die niet of nauwelijks afbreken.

De eerste stappen voor een dergelijk verbod zijn zowel in het Nederlandse als in het Europese parlement reeds gezet en de algemene verwachting is, dat dit in 2025 of 2026 tot definitieve verbods-wetgeving zal leiden.

Tevens riepen zij de diverse overheden op tot meer controles, ook onaangekondigde, alsmede PFAS metingen direct uit de pijp en één gecombineerd PFAS-loket voor vergunningverlening, controle en handhaving, zodat de diverse instanties hun verantwoordelijkheden niet meer naar elkaar door kunnen schuiven.

Chemours zelf werd gevraagd om op korte termijn meer te investeren in extra filters, waardoor op korte termijn de uitstoot in elk geval snel verder verlaagd wordt.