Einde van een tijdperk, afscheid van Anton Huijzer

Door Ben van der Plas op 20 december 2020

Op 8 december jl. heeft de gemeenteraad afscheid genomen van onze fractievoorzitter Anton Huijzer. Hij gaat binnenkort verhuizen naar een andere gemeente en kan daarom geen lid meer zijn van de gemeenteraad. Anton is in maart 2010 aangetreden als burgerraadslid, vanaf maart 2014 was hij fractievoorzitter.

Dat het politieke werk van Anton zeer werd gewaardeerd bleek wel uit de lovende woorden die hij in ontvangst mocht nemen van burgemeester Dirk van der Borg, wethouder Ed Goverde en de fractievoorzitters Cees Paas (SGP/CU) en Frank Dunsbergen (CDA). Namens de Partij van de Arbeid werd hij toegesproken door zijn opvolger in de gemeenteraad, Ben van der Plas.

Rode draad in de toespraken was steeds zijn oprechte sociale betrokkenheid, maar ook de humor, kracht en scherpte waarmee hij het debat voerde. De fractievoorzitters van coalitiegenoten SGP/CU en CDA verklaarden dat het een genoegen was om met hem samen te werken. Ondanks principiële verschillen kenmerkte de houding van Anton zich altijd door openheid, betrouwbaarheid en een constructieve instelling.

Lovende woorden waren er ook voor zijn rol als aanjager van het dossier Chemours. Namens het college bood wethouder Ed Goverde hem daarom, in geschenkverpakking, de beantwoording aan van de 50 vragen die Anton hierover op de valreep nog had gesteld.

Enkele sprekers refereerden aan de fascinatie van Anton voor het voormalige eiland Urk, waarvan hij tijdens zijn bijdragen in de gemeenteraad regelmatig blijk gaf. Van burgemeester Dirk van der Borg ontving Anton daarom als aandenken een voetbalshirt van SV Urk, waarop zijn naam was gedrukt.

Het laatste woord was voor Anton zelf. Hij blikte terug op het achterliggende jaar, keek kort vooruit en gaf aan het raadswerk zeker te zullen gaan missen. Nadat hij zijn mederaadsleden, het college, de griffie en het ambtelijk apparaat had bedankt voor de prettige samenwerking gaf hij als laatste aanbeveling mee: blijft u alstublieft omkijken naar elkaar, en vergeet niet om af en toe even te lachen….

Tot slot willen de gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur Anton hartelijk bedanken voor de grote inzet waarmee hij de achterliggende jaren inhoud heeft gegeven aan zijn rol van gemeenteraadslid, fractievoorzitter en inspirator. Anton, bedankt. Het ga je goed!

Ben van der Plas

Ben van der Plas

Sociaaldemocraat uit volle overtuiging. Heeft solidariteit hoog in het vaandel en een diepgewortelde afkeer van goedkoop populisme en vals getetter via sociale media. Zal zich de komende raadsperiode weer volledig inzetten voor een groen en leefbaar Sliedrecht, ook boven het spoor.

Meer over Ben van der Plas