Ik ben het een beetje zat!

Door Joop Keesmaat op 5 mei 2021

Ik ben het een beetje zat! Soms word ik er zelfs een beetje ziek van, van al die mensen met hun denigrerende commentaar, dat de PvdA nergens voor staat, geen koers heeft of een soort “SP-light” is. Dat we ons niet zouden bekommeren om het letterlijk en figuurlijk ziekmakende gedrag van de “chemiereus aan de overkant”. Dat doet de PvdA wel! Ik ben lid van die club en ik – wij – staan wèl ergens voor!

Ik sta voor een land, waarin mensen gelijke kansen krijgen, ongeacht hun afkomst, huidskleur, geloof of achtergrond. Dat is niet saai en oubollig, maar nu meer nodig dan ooit. Die gelijke kansen zijn niet vanzelfsprekend en ook niet vrijblijvend: Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen.

Daarom nemen we ons voor om nog meer mensen aan te spreken en te steunen. En niet door mensen de armoede in te jagen, door kinderen “als mantelzorgers” meer verantwoordelijk te maken voor hun ouders en schoolgaande broertjes of zusjes. Van zulke voorstellen en maatregelen krijg ik pijn in mijn buik en ik weet zeker, dat dat voor alle PvdA’ers geldt. Daar staat de Partij van de Arbeid voor!

Ik sta voor een zorgzame samenleving, waar goede zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is. Dat is niet links, maar gewoon een kwestie van fatsoen. Dat begint bij zorg voor elkaar, gewoon uit solidariteit, omdat je dat voor elkaar over hebt. De overheid en gemeente zijn partners voor mensen, die dat nodig hebben en die moet er dan ook gewoon zijn zonder mensen met een PGB als “luie profiteurs” weg te zetten. Ik gruwel daarvan en weet zeker, dat dat voor alle PvdA’ers geldt. Daar staat de Partij van de Arbeid voor!

Ik sta voor solide publieke voorzieningen. Betaalbare zorg, onderwijs en huisvesting, gerealiseerd door instellingen, die overzichtelijk zijn en waar je als patiënt, leerling of huurder invloed op hebt.
Dat doe je door de grip van mensen op die instellingen te vergroten en niet door “schaalvergroting te vermarkten” en zeker niet door overal overheids-commissarissen neer te zetten. Dat is een doodlopende weg en ik weet zeker, dat dat voor alle PvdA’ers geldt. Daar staat de Partij van de Arbeid voor!

Ik sta voor een duurzaam land en een duurzame gemeente, waar we economische voorspoed verbinden aan een duurzaam beheer voor de volgende generaties. Daarvoor ontkomen we niet aan de noodzaak om énerzijds in duurzame innovatieve energie te investeren, doch anderzijds niet “als het beste jongetje van de klas” voorop te gaan lopen en de rekening alleen bij de burger neer te leggen. Daar moeten we een goede balans tussen duurzaamheid en betaalbaarheid voor ontwikkelen, die banen oplevert, maar gelijktijdig de woonlasten niet hoger maakt.
Ik weet zeker, dat alle PvdA’ers dat vinden. Daar staat de PvdA voor!

Bovenal sta ik voor een fatsoenlijke samenleving. Een samenleving, waar we met respect met elkaar omgaan, waar we oog hebben voor elkaars behoeften en eigenaardigheden, waar we waardering en respect weten op te brengen voor onze gezamenlijke diversiteit. Dat doe je dus niet door hele bevolkingsgroepen te stigmatiseren of er een kliklijn over te openen. Ik vind dat walgelijk en ik weet zeker, dat dat voor alle PvdA’ers geldt. Daar staat de Partij van de Arbeid voor!

Ik sta voor een samenleving, waar fatsoenlijke mensen, zoals Job Cohen, alweer enkele jaren geleden het veld moest ruimen, omdat hij niet genoeg met modder gooide, niet genoeg “straatvechter” was, maar op een faire manier probeerde om een eerlijker Nederland te bewerkstelligen. Ik vind het nog steeds diep en diep triest, dat dat destijds gebeurde en ik weet zeker, dat dat voor alle PvdA’ers geldt. Daar staat de Partij van de Arbeid voor!

Er is nog veel te doen, veel voor de sociaal-democratie, veel voor een schoner milieu zonder achteraf gelegaliseerde lozingen van een “Multinational aan de overkant”, veel voor een faire en fatsoenlijke samenleving met betaalbare woningen voor iedereen, te bouwen met behoud van onze karakteristieke polderlandschappen. Daar sta ik voor, daar staat de Partij van de Arbeid voor!
Dat is geen “liberaal midden”, dat is geen “SP-light”. Nee, dat is gewoon PvdA, mijn partij, onze partij!
Joop Keesmaat

(Met dank aan dhr. Hans Adriani, PvdA wethouder in Nieuwegein)

Joop Keesmaat

Joop Keesmaat

Geboren op 3 juni 1952 in Alblasserdam, zoon van een pijpfitter en in 1973 getrouwd met ras-Sliedrechtse Sia Romijn en toen ook verhuisd naar Sliedrecht. In zijn werkzame leven “runde” Joop een wereldwijd opererend zeesleepvaartbedrijf en was mede-eigenaar van twee zeegaande sleepboten. Inmiddels is hij met pensioen. Qua muziek helemaal  blijven hangen in “the sixties”

Meer over Joop Keesmaat