Toelichting 17 februari 2020

20 februari 2020

Terecht vragen de inwoners en raadsleden zich af wat er nu aan de hand is. Het antwoord is simpel. Door eigen toedoen van PRO Sliedrecht is deze situatie ontstaan. Zij hebben keer op keer op keer onze coalitie ondermijnd en daardoor in het college hun eigen wethouder in het nauw gebracht. Er zijn voorbeelden genoeg.

Op dit gedrag werd twee weken geleden, maandag 3 februari, tijdens een coalitieoverleg nog een schepje bovenop gedaan. Daarin werd openlijk de integriteit ter discussie gesteld van collegeleden, door de suggestie te wekken dat bewust de ontwikkeling van De Driehoek financieel onhaalbaar gemaakt is, om Sliedrecht Buiten en Stationspark III te kunnen realiseren. Daarnaast vertelde de fractievoorzitter van PRO Sliedrecht dat hij vertrouwelijke documenten uit het college op zijn bureau heeft liggen die volgens hem belastend zijn voor collegeleden. En ook: voor de verdere ontwikkeling van het BW-plein zou PRO Sliedrecht alleen mee werken aan de uitvoering van het collegebesluit in ruil voor het schrappen van andere vastgelegde afspraken uit het coalitieakkoord.

Hiervoor zijn de laatste maanden meerdere gesprekken gevoerd over andere zaken die de SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA verrasten. Hierbij valt te denken aan het verdeeld mee stemmen met amendementen van VVD over sluitingstijden en evenementen, en het omklappen van de voetbal, ondanks de keiharde coalitieafspraken. Ook bijzonder voor de coalitiepartijen was het bezwaarschrift van Gerrit Venis, nota bene op briefpapier van PRO Sliedrecht (!), tegen een besluit van het college. Daarnaast wordt de raad regelmatig verrast door gedrag van PRO Sliedrecht gericht op personen uit het college en de raad, die onze fatsoensnormen overschrijden.

Dit is een greep uit de vele voorbeelden van de afgelopen jaren. Ondanks vele gesprekken heeft dit niet geresulteerd in ander gedrag, waardoor samenwerking met de fractie van PRO Sliedrecht steeds verder onder druk kwam te staan. Uiteindelijk is dit gedrag de oorzaak dat de fracties SGP-ChristenUnie, het CDA en de PvdA het vertrouwen in de fractie van PRO Sliedrecht hebben opgezegd. Dit kan niet als een verrassing gekomen zijn. Op deze manier heeft PRO Sliedrecht ook de positie van haar eigen wethouder onmogelijk gemaakt.